Home » EVENIMENTE

EVENIMENTE

 • 31.05.2022, spectacol ”Tineri talentati”
 • 28.02.2022 Importanța cunoașterii istoriei, explicată elevilor Seminarului Teologic Ortodox Alba Iulia. Simpozion despre Răscoala din 1784
 • 18.02.2022, Colocviu VALOAREA OPEREI LUI BRÂNCUȘI PENTRU GENERAȚIA DE AZI
 • 21.01.2022, Părintele Arhiepiscop Irineu a efectuat o vizită pastorală la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia
 • Hora Unirii, la Seminarului Teologic din Alba Iulia. Manifestări cu prilejul Zilei Unirii Pricipatelor Române

 • Ziua Culturii Naționale a fost marcată, anticipat, la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Mitropolit Simion Ștefan din Alba Iulia, joi, 13 ianuarie 2022, prin evocarea personalității lui Mihai Eminescu, ”omul deplin al culturii românești”, cum îl numea Constantin Noica.

  Profesorii și elevii liceeni au participat la un moment artistic emoționant, care a constat într-o suită de poezii recitate de elevi ai claselor cu specializarea Filologie și Științe sociale, coordonați de prof. Daniela-Ioana Trif. Prin grija prof. Sorina Matei, un grup de elevi au interpretat muzical câteva versuri celebre ale poetului nostru ”nepereche”, cum îl evoca Nichita Stănescu.  A doua parte a manifestării omagiale a constat în prezentarea documentarului De-a pururi…Eminescu, realizat de T.V.R.1 în anul 2000, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.Vizionarea documentarului s-a realizat într-o activititate interactivă, fiind punctată de un dialog tematic stabilit între prof. Natalia-Asinefta Topîrcean și elevii claselor cu specializările amintite, dar și cu elevi ai claselor cu specializarea Pastorală.  S-au urmărit mărturiile și considerațiile unor scriitori și critici literari români pentru care Mihai Eminescu a reprezentat un mentor, un reper fundamental în înnoirea limbajului poetic și în definirea spiritului național românesc în artă: Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, Nina Cassian, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Tudor Vianu, Geo Bogza.

   Cel care ar fi putut să spună asemenea geniului din ODIN ȘI POETUL, ca un luceafăr am trecut prin lume, omul deplin al culturii românești cum îl numea filosoful Constantin Noica, Mihai Eminescu a fost omagiat și de clasele gimnaziale ale Seminarului Teologic Ortodox Român Sfântul Simion Ștefan, vineri, 14 ianuarie.

   Atent și dedicat pregătit, programul artistic coordonat de doamnele profesor Muntean Marieta și Matei Sorina, a cuprins un recital de poezie eminesciană, interpretarea unor cântece inspirate din versurile poetului, dar și vizionarea documentarului EU, EMINESCU.

   S-a pus accent și pe poezia religioasă eminesciană, imnuri mariane fiind recitate și decodate ca simbolistică pentru participanți.

   În continuare, profesor Hațegan Ioana a prezentat o analiză asupra limbajului poetic eminescian în contextul actual. S-a evidențiat dublul rol al lui Mihai Eminescu: cel de creator de limbaj, dar și păstrător al zestrei lingvistice autohtone, cu mândră sorginte latină.

       Mesajul momentului aniversar a fost sintetizat de directorul instituției pr.prof.dr. Eugen-Menuț Pintea prin rememorarea celui mai frumos catren scris de Nichita Stănescu dedicat culturii române: ”Eminescu, /Grigorescu,/Enescu,/Brâncuși”